מעודכן ליולי 2020
דיסקבריו- ד"ר דליה אלוני (להלן: “מפעילת האתר”) מתייחסת בכבוד לפרטיות המשתמשים באתר אינטרנט שהיא מנהלת ומפעילה בכתובת www.discoveru.org.il (להלן: “האתר”). תנאים אלה מלמדים מהי מדיניות הפרטיות הנהוגה באתר. הם סוקרים, בין השאר, את האופן שבו מפעילת האתר משתמשת במידע הנמסר על ידי המשתמשים באתר, או נאסף על ידה בעת השימוש באתר.
מדיניות זו מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, והיא מתייחסת, כמובן, לנשים וגברים כאחד.
טיפול
״הפרספקטיבה נעלמת לטובת הפרופורציה המוכתבת לא על ידי העין, כי אם על ידי דרישת הנפש״
פול אסטר, 1997
מהו טיפול?
פעמים רבות הורים שואלים איך להסביר לילדים מה זה פסיכולוגית. מה בעצם אני עושה? באילו כלים אני משתמשת? מה זה אבחון? מה עושים בטיפול? איך אני יכולה לעזור?
בדרך כלל, אני מסבירה לילדים שלכל אחד מאיתנו יש דברים שהוא ממש טוב בהם. שהוא ממש, אבל ממש, אלוף בהם ומצליח לעשות בקלי קלות. במקביל, יש דברים שיותר קשה לנו לעשות, שאנחנו מרגישים לא בטוחים בהם, או שאולי יש לנו שאלה או בעיה בתחום מסוים. בפגישות שלי עם הילד, אני רוצה להכיר אותו קצת יותר טוב, להבין את דרך המחשבה שלו, איך הוא תופס ומפרש את המציאות, מה הוא מרגיש, מה הפרספקטיבה שלו על החיים.... ומהן דרישות הנפש שלו.
איך?
הרבה פעמים שואלים אותי מהם כלי העבודה שלי? איך אני בודקת רגשות?
איך אוכל להסיק מסקנות על סמך תצפית, ציור או משחק עם הילד?
ובכן, אבחון ו/או טיפול מתחיל למעשה בשאלה. לעיתים ההורים יוזמים את הפנייה ומעלים את השאלה, ולעיתים הצוות החינוכי של בית ספר, או גורם מקצועי אחר, מפנה את הילד והוריו לפסיכולוגית עם שאלה מסויימת, או בקשה לעזרה ספציפית, הדרכה או הכוונה. כפסיכולוגית, ארגז הכלים שלי גדול ומגוון. על מנת לדעת את התשובה, בהתחלה אני אוספת מידע דרך מה שההורים אומרים לי, דרך מה שהמחנכת מספרת ובעיקר דרך פגישות איתו. פגישות בהן נשחק, נצייר, נדבר... לפעמים נעשה דברים חדשים ולפעמים דברים שהוא כבר מכיר, או שמזכירים מה שעושים גם בבית ספר. יש לציין שבמהלך האבחון ו/או הטיפול אני עושה שימוש בכלים מהימנים ומתוקננים.
אני רואה את ההורים כשותפים מהותיים לטיפול בילד. חשוב לי לשמוע איך ההורים רואים את ילדם, איך הוא מתפקד בבית, מה סדר היום של המשפחה, איך האחים מסתדרים. לעיתים קרובות, אני מזמינה את הילד יחד עם הוריו לחדר. ולעיתים אני נפגשת עם הילד לבד.
לאחר מכן, אני מצרפת את כל מה ששמעתי, ראיתי והרגשתי לכדי תמונה שמספרת לי את הסיפור של הילד ומשפחתו. לפעמים התמונה ברורה מאד, ולפעמים יש עוד שאלות שצריך להמשיך לשאול או לברר כדי להבין טוב יותר. ולבסוף, אני נפגשת עם ההורים והילד על מנת לשוחח, לספר להם מה ראיתי, אילו השערות שיערתי, מהן התשובות שמצאתי, ולחשוב איתם יחד איך לעשות שיהיה יותר קל.
היכן מתקיים הטיפול?
אז היכן הפסיכולוגית עובדת? איפה יתקיימו המפגשים?
מפגשים בבית ספר/בגן
לעיתים, כחלק מטיפול או בעקבות אבחון, צריך ו/או רצוי לקיים פגישה במסגרת החינוכית. פגישה זו מתואמת עם ההורים והצוות החינוכי. פגישות אלה מיועדות לבניית תוכנית טיפולית והדרכת הצוות של בית ספר/הגן.
מפגשים עם הילד וההורים
בדרך כלל המפגשים עם הילד וההורים מתקיימים בקליניקה שלי. המפגש הראשון הוא עם ההורים, לאחר מכן מתקיימים מפגשים עם הילד. ובהמשך שוב עם ההורים. הטיפול נעשה באופן משולב, כאשר אני נפגשת לצורך טיפול עם הילד ולייעוץ עם הוריו.
כמה זמן ימשך הטיפול?
הורים רבים שואלים כמה זמן ימשך הטיפול? בכמה פגישות מדובר? מתי יסתיים הטיפול?
בדרך כלל, הטיפול נמשך עד שמושגות מטרות הטיפול. עד שנעשה השינוי, נפתר המשבר, חשים הטבה, יש הקלה בסימפטומים, המערכת נרגעת והילד והוריו מרגישים שטוב להם יותר ושהם מסוגלים להמשיך הלאה בחייהם. קשה לנקוב מראש במספר מדוייק של מפגשים, כיוון שמדובר באינטראקציה של גורמים רבים התורמים להצלחת הטיפול. לרוב, המפגשים עם ההורים והילד מאפשרים לבצע הערכה בנקודות זמן שונות ולהחליט יחד על סיום הטיפול.